UngBank

Studielivet – hårdt men godt

Du har nu taget et valg; du skal til at studere! Vi ved alle sammen, at man ikke svømmer i penge som studerende. Men det betyder ikke, at du skal leve af spaghetti og have minus på kontoen. Studielivet er fantastisk, og det skal det også være for dig.
Det er en god ide at gøre op med dig selv, hvordan du foretrækker at leve. Trives du fint på et billigt kollegieværelse og have flere penge til fx restaurant- og cafébesøg? Eller vil du gerne have din egen lejlighed og i stedet spare på udgifterne til mad? Eller måske noget helt tredje? Det er helt op til dig.

Vi har her samlet 3 step, som vil hjælpe dig frem til en beslutning:

En god start er at få et overblik over dine penge. Altså, hvor mange penge tjener du fra fx et fritidsjob og fra SU, og hvilke faste udgifter har du.
Det kan give dig et rigtig god overblik at lave et budget, hvor du skriver alle indtægter og udgifter ned. På den måde kan du nemt se, hvor mange penge du har til rådighed hver måned.

Vi har lavet et forslag til et skema, hvor du kan skrive alle dine indtægter og udgifter ind i, og dermed få et godt overblik over sin økonomi. Gem det på din computer, og du er hurtigt i gang med at få lavet et budget.

Vi hjælper selvfølgelig meget gerne med at lave et budget til dig, hvis du ønsker det. Som kunde i Nordfyns Bank bliver du tilknyttet en fast rådgiver, som du altid kan kontakte direkte. Sammen vil I gå din økonomi igennem og lægge en plan for fremtiden efter dine ønsker og behov. 

Som studerende kan du som oftest få SU. Hvor meget du kan få afhænger af, om du bor hjemme eller ej. Måske får du lidt ekstra penge hjemmefra? Men uanset hvad er det de færreste, som kan få det hele til at løbe rundt uden SU-lån eller studiejob – eller måske begge dele.

Et studiejob giver dig ikke kun ekstra penge på kontoen. Det giver dig også værdifuld erfaring, et godt netværk og gode point på dit CV. Det er dog selvfølgelig en balancegang, for der skal også være tid til studiet, lektierne og de sociale aktiviteter.

Et SU-lån kan være en mulighed for dig, hvis du har brug for ekstra luft i budgettet, måske på grund af høje transportudgifter til studietstedet. Det er en god og billig lånetype, men som selvfølgelig skal betales tilbage, når du er fårdig med at studere.
Vi råder dig til at holde øje med dine indtægter, da du kan risikere at skulle betale SU tilbage, hvis du arbejder for meget. Tag fat i os, hvis du gerne vil have hjælp – vi sidder klar til at hjælpe dig.

TIP! Du kan læse meget mere om SU og SU-lån på SU-Styrelsens hjemmeside.

Hvor vil du gerne bo? Og hvordan? Spørgsmålene kan være mange, når du skal flytte hjemmefra. Du kan starte med at overveje, om du trives bedst med at bo sammen med andre, fx på et kollegium. Måske kunne det være fedt at dele en lejlighed sammen med nogle venner? Eller måske vil du helst bo alene eller sammen med din kæreste?

Uanset hvad du vælger, så er det en god ide at være i god tid. Der er rift om boligerne omkring studiestart.

Du kan også vælge at købe en ejer- eller andelsbolig. Det kan selvfølgelig være en lidt dyr løsning, men nogle vælger denne boligform, fordi forældrene hjælper lidt til. Der er forskellige regler omkring forældrekøb, som kan være lidt indviklede. Men vi hjælper jer meget gerne videre.

Kontakt din lokale rådgiver her og du er godt i gang med at få et godt overblik over økonomien.