UngBank

Hvad betyder begreberne?

Det er helt okay ikke at have styr på alle begreber i bankverdenen. Hvis du er i tvivl om, hvad de mest brugte begreber betyder, har vi samlet en liste herunder til dig.

Budget

En oversigt over dine indtægter og udgifter. Det er her, du får overblik over, hvor mange penge du tjener, og hvor mange penge du skal bruge på regninger hver måned.

Forbrug

Det er alt det, du bruger dine penge på. Både det der skal betales fast hver måned, men også det du selv vælger at bruge penge på.

Gebyr

Det er prisen på en service, du har brugt i banken. Fx når du har fået et lån, betalt et girokort fra din konto, eller brugt dit betalingskort til nethandel. Du skal også betale et gebyr til banken, hvis du har minus på din konto.

Gæld

Indlån

De penge, du har stående i banken. Du har fx en konto, hvor din løn bliver sat ind på, og måske har du også en konto, hvor du sparer sammen til større ting. Beløbet på din lønkonto og på din opsparingskonto er samlet set dit indlån i banken.

Indtægt

De penge, du tjener fra et job. Det kan også være penge, du får, fx SU eller lommepenge.

Kassekredit

En kassekredit er et godkendt overtræk på din konto. Det vil sige, at du har lavet en aftale med banken om, at du i en begrænset periode må have et minus på din konto.

Lån

Penge du låner i banken, og som skal betales tilbage i løbet af en aftalt periode. I aftale på forhånd, hvor meget du skal betale tilbage hver måned og i hvor lang tid.
Når du låner penge i banken, koster det et gebyr, og du skal også betale renter af de penge, du har lånt.

Mobilbank

Det samme som netbank – blot på din mobil i stedet.

Netbank

Det er her, du via en pc, tablet eller mobil selv kan få overblik og styre din økonomi. Du kan betale regninger, flytte penge fra en konto til en anden og tjekke din saldo i netbanken.

Rente

For at beskrive det bedst, så er renter faktisk prisen for penge. Når du har penge på din konto – altså indlån i banken – får du renter af banken for dem.
Når du har lånt penge af banken, så betaler du renter.

Rådighedsbeløb

De penge, som du har tilbage hver måned, når alle regninger er betalt.

Saldo

Det beløb, som står på din konto.

Udgift

Det er alt det, du skal betale. Der er faste udgifter, som er det, der skal betale fast hver måned. Og så er der de udgifter, som kan være forskellige fra måned til måned.
Udgifter er det modsatte af indtægter.

Udlån

De penge, som du skylder banken. Hvis du fx har et boliglån og en kassekredit, er dit samlede udlån de penge, som du mangler at betale tilbage til banken – plus det beløb, du har trukket i minus på kassekreditten.

ÅOP

Betyder: Årlige Omkostninger i Procent.
ÅOP fortæller dig, hvad du skal betale for et lån, når alle udgifter er regnet med. Det vil altså sige, at det er prisen, inkl. hvad det koster at oprette lånet, andre gebyrer og renter.