Indsatsen mod hvidvask

Er du et “muldyr” for kriminelle?

Er du et “muldyr” for kriminelle uden at vide det?
Det kan virke som en helt uskyldig tjeneste, men som faktisk kan være medvirken til hvidvask. Nedenfor kan du læse, hvornår alarmklokkerne bør ringe.

En ven eller en tilfældig henvender sig vedrørende hjælp til en transaktion. Det kan være at du skal hæve nogle penge, som personen overfører til din konto. Det kan virke helt uskyldigt, men formålet er at få sløret det kriminelle spor. Du kan både være vidende eller uvidende om, at du overfører illegalt erhvervede penge mellem forskellige konti, men når du hjælper, bliver du ”muldyr”. Og det er ulovligt.

Dine alarmklokker bør ifølge Politi.dk  altid ringe, hvis du modtager:

  • Anmodninger fra fremmede der ønsker at gøre brug af din konto eller beder dig foretage hævninger.
  • Uopfordrede e-mails eller kontakt via de sociale medier med løfte om nemme penge
  • Jobmulighed med tilbud om betydelige pengebeløb for en mindre eller ingen indsats og uden at anføre krav om uddannelse eller erfaring
  • Jobopgaver, der ikke er beskrevet, bortset fra anvendelsen af din konto til at overføre penge

Hvis du får mistanke om, at du er ”muldyr”, men skaden er sket, så stop straks alle fremtidige overførelser. Kontakt din bank og politiet.

Epinion-undersøgelse foretaget for Finans Danmark viser blandt andet, at det er unge der er særligt udsatte for at blive muldyr for kriminelle – og de ved ikke, at det er en kriminel handling. Typisk er dem, der bliver lokket til at være muldyr unge mænd og drenge mellem 14-24 år.