UngBank

Er du flyveklar?

Overvejelserne kan være mange, når det er blevet tid til at forlade dine forældres lune rede. Det er et stort men spændende skridt. Har du tænkt på, hvilken type bolig du gerne vil bo i? Kan du se dig selv i et kollegium, hvor I deles om køkken og bad? Eller i en dele-lejlighed sammen med nogle venner? Eller vil du helst bo for dig selv?

Der er selvfølgelig også stor prisforskel på boligerne og stor forskel på, hvad man som studerende har råd til.
Lige meget hvilken type bolig du er til, så er det en god ide at være i god tid – der er rift om boligerne omkring studiestart.

Hvad har jeg råd til?

Der er meget forskel på, hvor stort et indblik unge mennesker har i deres egen økonomi. Måske har du fuldstændig styr på alle udgifter og indtægter? Og måske har du allerede lagt et budget?
Måske er det helt nyt for dig at skulle tænke på din økonomi? Og det der med at lave et budget er noget helt nyt? Men bare tag det helt roligt. Vi hjælper dig, lige der hvor du er. Der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert.

Så snart du har fået lavet et budget, så vil det være meget nemmere for dig at overskue, hvor dyr en husleje din økonomi kan rumme. Samtidig vil du få et godt overblik over strømforbrug, forsikringer og licens. På den måde vil det spare dig for en masse økonomiske klemmer. Det er en god ide at få valgt den rigtige bolig fra starten af.

Skal jeg leje eller eje?

De fleste synes, at det er det nemmeste at leje en bolig. Så hænger du ikke på regningen, hvis køleskabet pludselig står af eller hvis vinduerne trænger til en udskiftning. Dernæst er det nemt at opsige lejemålet, når du på et tidspunkt vil videre til noget andet.
Omvendt skal du selvfølgelig være opmærksom på, at indskuddet kan være stort og skal betales før indflytningen. Når du flytter fra lejemålet, skal der oftest males osv. og derfor vil man sjældent få alle sine penge igen.

Sørg altid for at have en skriftlig aftale med din udlejer, så I ikke går fejl af hinanden. Vi råder dig også til dette selvom du lejer dig ind hos en ven.

Du kan også vælge at købe en bolig. Det er dog de færreste studerende, der har råd til dette. Derfor er der nogle forældre, der vælger at hjælpe med at købe en bolig til deres børn.
Går du og dine forældre med den tanke, så kontakt os endelig, så vi kan hjælpe jer bedst muligt igennem processen.

Forsikringer – er det nødvendigt?

Det korte svar: Ja! Du skal have forsikringer, der svarer overens med din indkomst og dit liv, så det hænger økonomisk sammen.
Hvis du fravælger forsikringer helt, kan det blive rigtig dyrt for dig, hvis du fx får din cykel stjålet, kommer til at hælde kaffe i den bedste vens computer eller noget helt tredje.

Snak med os om dine behov, så du bliver forsikret på det helt rigtige niveau.

Kontakt din lokale rådgiver her og du er godt i gang med at få et godt overblik over økonomien.